Chlebousky a pečení domácího chleba: Tipy pro ten nejlepší výsledek

Ačkoliv v obchodech je široká nabídka čerstvého pečiva, na to domácí stejně nic nemá. Abyste však dosáhli perfektních výsledků, je třeba spousta zkušeností. Samotné tipy pro pečení chleba však nejsou všechno, velmi důležité je totiž také jeho následné uchování. Pro to je nejlepší len – praktickým řešením jsou chlebousky.

chlebousek domácí chléb magsbags

Jak na domácí chleba?

Receptů na domácí chléb je nepřeberné množství. Začátečníci mnohdy začínají s chlebem z droždí, ovšem cesta k tomu nejlepšímu chlebu je dlouhá. Zkušenější pekaři s láskou opečovávají domácí žitný kvásek, vybírají tu nejlepší mouku a další suroviny.

Neexistuje univerzální návod, podle kterého upečete zaručeně ten nejlepší chléb. Nezbývá proto, než se obrnit trpělivostí do začátku a vylepšovat své postupy, až dosáhnete ideálního výsledku. Vyndáním z trouby to však nekončí – pořiďte si praktické chlebousky. Jedná se o lněné kapsy, které uchovají chleba dlouho čerstvý a chutný.

Důležité vybavení

Jestliže se rozhodnete pro pečení domácího chleba, rozhodně by vám doma nemělo chybět hned několik kousků základního vybavení.

  • Minimálně zpočátku se pravděpodobně neobejdete bez váhy, díky níž budou vaše suroviny odměřené přesně. To je pro pečení klíčové.
  • Stejně tak je důležité pečlivě zpracovat těsto – což může rukama trvat, proto se hodí mít po ruce šlehač či robota. Ovšem není to nutností.
  • Pro někoho je další nezbytností ošatka, která chlebu dodá pravidelný tvar. Pro doladění detailů je pak používána žiletka, s níž chleba můžete libovolně nařezat.

Podstatné je také rozhodnout se, jak chleba chcete péct. Pro začátečníky nabízí skvělé možnosti domácí pekárna, v níž těsto umícháte a případně rovnou i upečete. Výsledkem sice nebude luxusní kváskový chléb, ovšem je to solidním začátkem.

Pokud budete chtít pokročit dále, můžete si koupit kámen na pečení chleba či třeba litinový hrnec.

Výběr surovin

Suroviny jsou základem pečiva a nevyplatí se proto na nich šetřit. I zdánlivě obyčejná mouka je rozdělena do několika kategorií, z nichž můžete vybírat. Poměrně univerzální volbou je mouka pšeničná, oblíbená je také žitná mouka. To však zdaleka nejsou všechny kategorie, i v tomto ohledu vás tedy čeká spousta objevování.

Ekologické nakupování

Pokud se rozhodnete pro domácí pečení, celý proces může být ekologický a šetrný k životnímu prostředí. Začít můžete rovnou v obchodě. Bezobalové obchody jsou oblíbené, vyhnete se zbytečným plastovým sáčkům. V e-shopu najdete praktické farmářské sáčky, které se hodí pro mouku či třeba sůl.

O něco menší pytlíčky jsou pak takzvané byliňáčky, ty oceníte při nákupu koření – kmínu a mnoho dalšího.

Chlebousky pro uchování chleba

Jak již bylo zmíněno, abyste si pochutnali na tom nejlepším domácím chlebu, nestačí pouze udělat těsto a držet si při pečení palce. Správný proces pečení nakonec doladíte, ovšem je třeba věnovat pozornost také skladování pečiva.

Igelitové sáčky či různé utěrky totiž nejsou zrovna vhodné. Vyzkoušejte namísto toho chlebousky či chlebapsy – lněné látkové obaly, které nabízí ty nejlepší vlastnosti. Len umožňuje chlebu dýchat, dobře pracuje s vlhkostí a usměrňuje tak proces stárnutí chleba.

Předejdete tak jeho vysychání a drobení, namísto toho si můžete po dobu několika dní užívat stále čerstvý a křupavý chléb.

Ačkoliv by se mohlo zdát, že výroba domácího pečiva je věda, jakmile objevíte postup, který vám vyhovuje, z pečení bude hračka. Příprava domácího chleba se může stát skvělým koníčkem – objevujte různé možnosti. A to nejen při výrobě těsta, ale právě i během nákupu bez obalů a při netradičním skladování chleba.